Oefentherapietherapie Beuningen.nl

Adres gegevens:

Burgemeester Verstraatenlaan 35
6641 CD Beuningen (Gld.)
024-6774749
info@cesartherapiebeuningen.nl

U kunt ook terecht bij onze vestiging in Nijmegen:
Sint Annastraat 180
6525 GW Nijmegen
024-3557908 / 06-52243281
www.cesarsintanna.nl


Ons privacybeleid

Klachtenloket paramedici (pdf)

KVK: 52845990
 
                                         

Psychosomatische oefentherapie

‘Psychosomatisch’ wijst op de wisselwerking tussen lichaam en geest. Lichamelijke problemen, een hoge werkdruk, ingrijpende gebeurtenissen, zorgen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren en ons uit balans brengen. Stress op zich is prima, het helpt ons de uitdagingen van het leven aan te kunnen en meer te bereiken. Als het echter te veel is of te lang duurt kan dat lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut kan u helpen de balans weer te herstellen.

Psychosomatische klachten, wat valt daar onder?

Lichamelijke (=somatische) gewaarwordingen als benauwdheid, ademhalingsklachten, druk op de borst en spierspanningsklachten zijn veel voorkomend bij stress. Maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid of bijv. het gevoel dat er een brok in de keel zit kunnen daarbij horen.

Meer psychische uitingen van stress zijn: piekeren, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, onrust, onvermogen tot ontspanning of slecht slapen.

Bij psychosomatiek speelt er een mix van lichamelijke en psychische klachten en gewaarwordingen, die vaak veroorzaakt en in stand gehouden worden door spanning, onverwerkte zaken, ingehouden emoties, een onvermogen om te ontspannen of door hoe je altijd al gewend bent met dingen om te gaan (copingstijl; zoals bijvoorbeeld perfectionisme en roofbouw). Ook kunnen deze oorzaken het zelfgenezend vermogen van het lichaam in de weg staan. Denk aan whiplashklachten die maar niet overgaan of een longontsteking met een nasleep van maanden.

Aandoeningen waarvoor door artsen vaak verwezen wordt zijn bijvoorbeeld hyperventilatie, angst- of paniekklachten, overspanning en burn-out, spanningshoofdpijn, SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten). Maar er komen ook mensen die willen leren om minder in hun hoofd te zitten, meer te voelen of meer lichaamsbewustzijn te krijgen.

De eerste afspraak

De eerste ontmoeting is een vraaggesprek en mogelijk enkele korte tests waarbij uw klachten, hulpvraag en alle mogelijke factoren (gebeurtenissen, gedachten, emoties, gedragingen) die een rol spelen bij het ontstaan en voortduren van uw klachten geïnventariseerd worden. Hieruit volgt dan een (voorlopig) behandelplan.

Psychosomatische oefentherapie werkt integraal

De behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek met een integrale aanpak. Dat wil zeggen dat we bij de behandelingen therapeutische gesprekken combineren met lichaamswerk, ontspanning, adembewustwording, mindfulness, expressie-oefeningen of visualisaties. Daarnaast onderzoeken we met u eventueel ook in hoeverre u uw grenzen kent en aangeeft, welke karaktereigenschappen het u wellicht te moeilijk maken (door o.a. Voice Dialogue of methodes uit Gestalttherapie), welke emoties hinderen (door bijv. focussing) of werken met cognitieve gedragsmatige interventies.

Het is een ‘totaalpakket’ met daardoor een grote kans dat er voor u passende methodes bij zijn. Het doel is dat u uiteindelijk weer beter in staat bent om de stress aan of uit te zetten. Daardoor wordt ú weer meer de baas over de balans in uw leven.

Ik ben aangesloten bij het Netwerk Psychosomatiek Nijmegen en bij Solknet.